ЮЗУ „Неофит Рилски“ посрещна 52-ма директори на български училища в Украйна и Молдова

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград стана домакин на тридневен семинар за 52-ма директори и учители в средни общообразователни училища в Украйна и Молдова, в които се изучава български език. Събитието, което премина под надслов „Югозападният университет „Неофит Рилски“ – интелектуална ковачница на българския Югозапад“, е първо по рода си в страната и е организирано по програма Еразъм съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Семинарът бе открит от директора на дирекция „Научни и образователни програми“ проф. д-р Иванка Станкова, която поздрави участниците и не скри вълнението си от предстоящата среща. Приветствие отправи и председателят на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова, която сподели, че организирането на това събитие е нейна сбъдната мечта.

Първият ден на семинара започна с представяне на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ от заместник-декана на Филологическия факултет доц. д-р Гергана Падарева-Илиева. Изключително интересна за присъстващите бе и лекцията на проф. д-р Стилиян Стоянов, който постави акцент върху темата за обучението по български език и българска литература зад граница. Срещата завърши с посещение на Регионалния исторически музей в Благоевград.

В рамките на семинара участниците се запознаха със структурата на Югозападния университет и възможностите, които предлага за кандидатстване и обучение на лица от български произход, живеещи в чужбина. Към богатата програма от дейности бяха прибавени и посещения на Спортния комплекс, Университетската библиотека, STEM центровете и лабораториите на университета.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *