8,2 милиона лева незаконно отклонени от проектни финансирания в община Благоевград

Община Благоевград се нуждае от външно финансиране, за да компенсира близо 8,2 милиона лева, незаконно отклонени от целеви средства, предназначени за конкретни инвестиционни проекти. Тези средства трябва да бъдат възстановени на държавния бюджет, ако проектите не бъдат изпълнени. Незаконно отклонените средства са за ул. „Промишлена“, укрепване на свлачище по пътя за м. Картала и ремонт на сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“.

Освен това, община Благоевград е одобрена да изпълнява 13 проекта по национални програми и програми на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Тези проекти включват изграждане на две детски градини, обновяване и разширение на училищни сгради, ремонт и енергийна ефективност на общински сгради. По тях се предвижда съфинансиране през 2024 г. и 2025 г. в общ размер от 9 784 379,66 лв. Една част от необходимите средства, а именно 2 124 546 лв., ще бъдат осигурени от набраните средства за отчисления при РИОСВ.

Според анализ на Дирекция „Финанси“ посочените суми в общ размер на 14 500 000 лв. не могат да бъдат покрити от собствените приходи на общината и следва да бъдат осигурени чрез банково кредитиране. В тази връзка кметът Методи Байкушев насрочи публично обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен общински дълг на 22 април (понеделник), от 19.00 ч. в зала „22 септември“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *