Обучителен полигон за спасителни кучета при бедствия откриха в Разлог

В Разлог беше открит нов обучителен полигон за спасителни кучета при бедствия и аварии. Полигонът е резултат от доброто партньорство между Община Разлог, Община Банско и Планинската спасителна служба при Българския червен кръст.На полигона присъстваха над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, инструктори, граждани и гости, както и кметът на община Банско Стойчо Баненски, заместник-кметовете на община Разлог Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков.

Любчо Джолев, водачът на кучето-герой Нико от земетресението в Турция, изрази своята благодарност към ръководствата на общините Разлог и Банско, че проектът е факт. Досега за тренировки спасителните кучета са използвали стари изоставени сгради, а сегашният полигон пресъздава напълно реално струпване при едно земетресение, има подземие, тунел и други елементи, които симулират земетресение.

Обучителният полигон за спасителни кучета е посветен на 50-годишнината от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС и съвпада с Международния обучителен курс за спасителни кучета, който ще приключи на 14 април. Целта на полигона е да позволи на спасителните екипи да се подготвят по-ефективно за различни бедствени ситуации и да спасяват повече човешки животи.

Полигонът беше официално открит със симулация на бедстващ човек в подземието на руините, а шампионите-кучета демонстрираха способността си да откриват живата локация със сигнален лай. Гостите на откриването пожелаха на кучетата-спасители успех в бъдещите им мисии и повече спасени човешки животи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *