Пази домашния любимец от кърлежите!

С покачването на температурите все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж  след разходка на открито. Освен за хората, те са опасни и за животните, тъй като пренасят микроби и зарази, причиняващи болести. От природозащитната организация Четири лапи апелират по това време от годината да преглеждаме домашните си любимци след всяка разходка. 

Първите кърлежи стават активни с лекото повишаване на температурите, обикновено още през март, когато градусите вече надхвърлят  8°C.  Според експертите, затоплянето и влагата стимулират развитието на кърлежите. Това е причината в момента да наблюдаваме истински бум на ухапванията от кърлежи.  

На пазара съществуват редица продукти, които могат да предпазват домашните любимци от набезите на малките кръвопийци под формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно действие и против други насекоми като комари. Капките от пипетите се нанасят върху кожата на врата и плешките, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и продукти, които едновременно защитават от кърлежи и ги унищожават.   

За котки се препоръчват спот-он пипети, дъвчащи таблетки за външни паразити или пудра. Само пудрата, шампоаните и спрейовете предназначени за козина, трябва да се нанасят директно върху козинатa на животните. Нашийниците против бълхи и кърлежи при котки не се препоръчват, тъй като нашийникът може да се закачи, когато четириногите се катерят някъде.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *