С литийно шествие Банско посрещна Гергьовден

С възвестяващия звън на църковните камбани от храма „Света Троица“ в Банско, бе отбелязан един от най-хубавите празници – Гергьовден, символ на пробуждането и обновлението на природата. Тази година празникът съвпадна с традиционното литийно шествие, което се провежда на втория ден на Възкресение Христово.

Още с ранните зори бе отслужена Златоуста литургия от местното духовенство, с участието на ръководството на община Банско и стотици миряни. След богослужението, начело със свещениците Георги Хаджигеоргиев и Николай Варин, кметът Стойчо Баненски и секретарят на община Банско – Иван Докторов, шествието продължи до храма „Св.св. Петър и Павел“. Там бе отслужена още една служба и осветена вода, с която свещениците благословиха присъстващите, като им пожелаха здраве и благоденствие.

По време на шествието на всички жители и гости на град Банско бяха раздадени великденски яйца, символизиращи плодородие, късмет, здраве и ново начало. Този древен обичай не само създава празнично настроение, но и напомня за важността на общността и споделената радост от празника.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *