Доброволци и служители от община Кюстендил почистиха Драговищица река

Сдружение „Балканка” и Община Кюстендил организираха акция по почистване на река Драговищица в близост до митнически пункт Олтоманци. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам.-кметът Николай Дочев, служители на администрацията и множество доброволци се включиха в инициативата, почиствайки 20 км от речното корито. Инж. Атанасов благодари на сдружението за усилията и подчерта важността на опазването на чистотата на реката, която се влива в Струма.

По време на акцията, доброволците събраха огромни количества битови отпадъци от няколко незаконни сметища по речното корито. Сдружение „Балканка” подчерта значимостта на тяхната последователна политика за защита на реките със специален режим на риболов в България, като наблегнаха на проблемите с незаконния риболов и замърсяването на реките. Основната мисия на сдружението е опазването на биологичното разнообразие, със специален фокус върху балканската пъстърва.

Акцията по почистване на река Драговищица съвпадна със Световния ден на мигриращите риби, като част от глобална кампания за защита на реките. Събитието беше оценено положително от международната общност и ще бъде отразено на сайта на организацията World Fish Migration Day. Река Драговищица поддържа популацията на балканската пъстърва и е в режим „Хвани и пусни“, което допринася за опазването на тази красива и мигрираща риба.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *