Община Банско зае второ място по прозрачност сред институциите в България за 2024

Община Банско зае второ място в рейтинга на активната прозрачност в България за 2024 година, изготвен от фондация „Програма достъп до информация“. Ежегодното оценяване проследява законодателството и практиките, свързани с достъпа до информация и активно публикуване на данни в интернет. През 2024 г. рейтингът се базира на 116 индикатора, оценяващи прозрачността на общините, включително интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, както и публичноправни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как властовите органи изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, като активно публикуват информация онлайн и отговарят на заявления за достъп по електронен път. Високото място на Община Банско в рейтинга е признание за усилията и ангажимента на общината към прозрачността и отвореното управление.

Община Банско продължава да осигурява лесен и бърз достъп до обществена информация, като активно публикува информация на интернет страницата си и спазва високите изисквания на законовите и подзаконовите нормативни актове на Република България. Това признание потвърждава значимостта на политиките и практиките за открито управление и достъп до информация, прилагани от общината.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *