Дупница отбелязва 120 години от рождението на Георги Лазов – Лазето с изложба в негова чест

Жителите и гостите на Дупница могат да посетят изложбата „Радостта в очите на хората“, посветена на 120-годишнината от рождението на майстора на акварела Георги Лазов – Лазето. Изложбата, организирана от Община Дупница и Историческия музей в гр. Дупница, е разположена в Общинската художествена галерия и включва картини от фонда на общината, частен колекционер и роднини на художника, които също уважиха откриването.

Георги Лазов – Лазето е роден на 21 февруари 1904 г. в Дупница в семейството на Лазар Кленовски и Мария Лазарова. Баща му умира от холера по време на Балканската война, и за да спести пари за бои, Георги работи като обущар, продава вестници, слугува при кафеджии и по-късно става фирмописец. Още като ученик в прогимназията, той често посещава художника Димитър Топлийски, от когото се запалва по изобразителното изкуство.

При едно от своите посещения в Рилския манастир, големият художник Константин Щъркелов случайно забелязва младия Георги, който е дошъл сам да рисува, и го насърчава горещо да продължи със своето творчество.

Георги Лазов – Лазето умира през 1995 г., оставяйки след себе си множество прекрасни творби, 20 самостоятелни изложби и много участия в областни изложби. Изложбата „Радостта в очите на хората“ ще даде възможност на посетителите да се запознаят отблизо с неговото изкуство и да почетат паметта му.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *