Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ завършиха тридневната празнична програма в Благоевград с вълнуващ концерт

Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ поставиха вълнуващ финален щрих на тридневната празнична програма в Благоевград по повод 24 май. С изключително богата програма, изцяло на българска тематика, творците превърнаха площад „Македония“ в своеобразна сцена, която събра стотици почитатели на музикалното и танцовото изкуство.

Преплитайки фолклор, класика и романтика, артистите от Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ докоснаха публиката със своето творчество, пресъздаващо родния бит и култура. Първата част на концерта бе изпълнена от солисти и оркестранти на Камерна опера, които представиха музикални творби от именити български композитори като Петко Стайнов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Асен Карастоянов и Димитър Вълчев.

На сцената прозвучаха уникалните гласове на Венера Мелеки и Денис Бояджиев, под съпровод на оркестър с диригент маестро Красимир Топалов. Обичаните певци и танцьори от Ансамбъл „Пирин“ за пореден път затвърдиха славата си на посланици на родния фолклор. Те влязоха в ролята на калушари и пресъздадоха ритуали, които според народните вярвания предпазват от зли духове и самодивски болести.

Втората концертна част премина под надслов „Пролетно настроение“ и предложи на публиката умело съчетание на музика и танц, минало и настояще, традиции и съвремие. Изпълненията на Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ се превърнаха в естествен и вълнуващ завършек на празничната програма, подготвена от Община Благоевград.

През предишните два дни на сцената в Благоевград своя отпечатък оставиха легендарната Силвия Кацарова, Биг Бенд – Благоевград, талантливите Крис и Юли от група „Молец“, Бисера и Лидия, както и учениците от Музикално училище „Престо“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *