Безопасността при избора на играчки за децата на 1 юни

С наближаването на 1 юни – Деня на детето, основателят на онлайн платформата Габриела Руменова напомня родителите да поставят безопасността на първо място при избора на играчки и детски стоки. В интервю за Bulgaria On Air, тя подчерта важността на проверката на продуктите в регистъра на системата Safety Gate на Европейската комисия за забранени опасни детски стоки.

„Някои рискове са видими и на пръв поглед – конструктивни дефекти като остри ръбове и слаби конструкции, които могат да доведат до наранявания или инциденти. Други рискове, като химическите, са по-трудни за разпознаване. Боите, използвани в играчките, могат да съдържат вредни химични вещества, които при натрупване в организма водят до сериозни заболявания,“ обясни Руменова.

Руменова препоръчва на родителите да се информират от регистъра на системата Safety Gate преди покупка. „Има случаи, в които стока е преминала тестовете за безопасност преди пускането й на пазара, но по-късно са установени рискове, което води до нейното изтегляне,“ поясни тя. Ако потребителите забележат потенциални рискове, те трябва да информират търговеца и контролните органи.

Руменова подчерта, че потребителите имат право да върнат опасните стоки и да получат обратно парите си. „Важно е да се четат и спазват указанията за употреба. Дори безопасни играчки могат да доведат до инциденти при неправилна експлоатация,“ добави тя, давайки пример с опасността от взрив при зареждане на влажна батерия на електрическа тротинетка.

При покупки онлайн, ако детето не хареса играчката и тя не е разопакована, родителите имат 14-дневен срок за разваляне на сделката и връщане на стоката. Рекламации при дефект са възможни до 2 години от закупуването. В случай на опасен продукт, употребата му трябва да се прекрати незабавно и да се върне на търговеца.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *