Нова измама в приложението WhatsApp

Мащабна кампания за измами превзема приложението WhatsApp и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Измамниците използват стартови съобщения като „Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?“ или „Hello“, изпращани от различни номера, идващи от страни като Филипини и Индонезия. Чрез използване на изкуствен интелект, те осъществяват контакт с жертвите с цел получаване на достъп до техните данни, банкови сметки и лични данни.

Новата измама се съсредоточава върху предлагане на лесни доходи с минимални усилия, като например харесване на YouTube видеоклипове срещу заплащане. Участниците са приканвани да предоставят лични данни и да платят малки суми за участие, но с всяко следващо ниво изискванията за плащане нарастват, а обещаните печалби изглеждат все по-непостижими. На определен етап измамниците започват да отправят заплахи, ако жертвата откаже да продължи да участва, и печалбите секват, оставяйки участниците в преразход.

Основателката на „Ние, потребителите“, Габриела Руменова, съветва хората да не се увличат по оферти за лесни печалби и недеклариран труд, тъй като това може да доведе до сериозни щети както за тях самите, така и за обществото. При получаване на подобни съобщения е важно да не се отговаря, да не се следват изпратените връзки и веднага да се блокира разговорът, тъй като тези хора са добре обучени и могат лесно да манипулират своите жертви.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *