2 милиона лева наследени публични задължения погаси община Благоевград

Община Благоевград успя да редуцира значително дълговете си към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Благоевград, натрупани в периода от 2013 до 2017 г. През октомври 2019 г. сумата надхвърли 8 млн. лв., което принуди РИОСВ да предприеме действия за събиране на дълга, включително чрез НАП-Благоевград. В края на 2020 г. бяха наложени запори върху 17 общински автомобила и възбрани върху 183 общински социални жилища.

При встъпването в длъжност на кмета Методи Байкушев в края на ноември миналата година, дългът на общината възлизаше на 3 431 437 лв. След продължителни преговори и целенасочени действия на високо ниво, общината успя да докаже, че начисляваните лихви за забава са по-високи от законоустановените, което доведе до приспадане на неправилно начислените суми и на тези с изтекла давност. Така задълженията на общината бяха намалени до 2 015 661,15 лв.

През първите месеци на тази година бяха изплатени 1 450 995 лв. с възстановени средства от ОП „Околна среда“, а останалите 564 666 лв. бяха погасени на два транша. Това доведе до отмяна на наложените запори и възбрани, както и до възобновяване на процеса по вписване на разпоредителни сделки с общинско имущество, които са важен източник на приходи за общината.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *