снимка: banskoski

Темида не дава втора кабинка на Банско

Върховните съдии попариха банскалии. Отмениха решението на правителството за изграждане на втора линия на кабинков лифт в Пирин планина. Решението е на тричленен състав на върховен административен съд, с което се отменят  промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет.

Напомняме, след протести на еколози и множество демонстрации на граждани в подкрепа на развитието на Банско като световен курорт, в последният работен ден на 2017 година Министерски съвет даде зелена светлина на втория кабинков лифт. Набързо след това съдът бе сезиран и образувано дело по жалби на две физически лица, на „ВВФ Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България” и на Асоциация на парковете в България.

Мотивите на решението на ВАС: Според върховните съдии, при издаване на обжалвания административен акт са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие(ЗБР) и не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото. В чл. 2, ал. 2 ЗЗТ изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях, съобщават от пресцентъра на Върховен административен съд.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *