На празника на Божията майка в Симитлийско

Четири симитлийски села празнуват  Деня на Божията майка.

В село Полето днес  в почти всяка къща има курбан- днес е сряда и е постно. За това традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса, а отец Величко и Отец Евгений  ги осветиха. Всеки раздава от своя курбан на другите и се прибира в къщи, където го очакват гости. Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото.

Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

Всяка година на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. Общинският кмет Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Полето Иван Манчев запалиха свещица за здраве на Голяма Богородица и споделиха празника с местните.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.Трийсетина човека се бяха събрали в живописната местност, търсейки успокоението, което дава Божията майка и почитайки нейния празник.

Народният представител Стефан Апостолов, кметът на общината Апостол Апостолов, както и председателят на ОбС Владимир Христов  се изкачиха и до там да отдадат почит и да запалят свещ за здраве. Сряда по традиция е постно, та и тук постен фасул и риба на скара беше приготвила кметския наместник Цветанка Илчова, която се грижеше за доброто прекарване на макар и малкото дошли. Водосвет и освещаване на храната направи отец Яне на мястото, като благослови всички присъстващи.

В село Брежани днес на Голяма Богородица е един от най-големите празници. Там, в Горната махала, има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква.

Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица. Отец Яне отслужи тържествен водосвет, освети ястията и поръси всички дошли със светена вода. Над 10 казана постен курбан- рибена супа и фасул бяха приготвили семейство Стоименови, всяка година се грижат за всичко по организацията на празника. Около 1000 жители на цялата община се събраха под сенките на десетките дървета в  Брежанско на дълги трапези.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Брежани Благой Стефанов, кметът на село Градево Кирил Йосифов  запалиха свещица за здраве. Богата музикална програма весели празнуващите. Традиционно оркестър „Идоли” вдига стотиците празнуващи на дълги хора в местността над параклиса.

В  Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден. Днес не много хора се бяха събрали около църквата, но не пропуснаха да дойдат и да отбележат големия православен  празник. Кметът Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов се качиха малко преди обед в селото да поздравят хората, погрижили се за курбана- постен фасул и риба на скара, и запалиха свещ в храма.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *