Сканират хълма Кожух в Рупите заради нови открития

Лазерно сканиране на хълма Кожух в местността Рупите край Петрич  прави екипът на доц. д-р Людмил Вагалински. То показва две аномалии. Едната вероятно е крепост, а за другата археолозите се надяват да е театърът на Хераклея.

„Изглежда като добре защитено от природата място, допълнително укрепено. Възможно е там да е ранният акропол на Хераклея Синтика, издигнат при основаването на града през втората половина на ІV век преди Христа. С д-р Надежда Кечева от секцията за “Интердисциплинарни изследвания и Археологическа карта на България” на НАИМ-БАН тълкуваме втората аномалия с повече уговорки, но се надяваме това да е театърът на града. Ще опитаме да поверим и двете аномалии още тази есен – чрез археологическо теренно ГИС издирване и чрез разкопки“, коментира доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на обекта в Рупите, Петричко.

Въздушнотото лазерно сканиране (LiDAR) използва дължини на вълните основно в инфрачервения диапазон на електромагнитния спектър, като събира 3D данни за състоянието на земната повърхност. Изключително полезно е при територии, трудни за наблюдение (основно гористи райони, какъвто е хълмът Кожух), поясни д-р Кечева.

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *