Каква е разликата между намаление, промоция и разпродажба?

Когато търговците чистят магазините от потници, къси панталонки и роклички, когато разчистват, за да освободят място за дрешките за новия сезон… тогава е сезонът на намаленията, промоциите и разпродажбите. Тогава е сезонът на изгодното пазаруване.

Каква е разликата между намаление, промоция и разпродажба и защо всъщност трябва да знаем каква е разликата? Ами – за да не ни цака търговеца! Прочети! Важно е и за теб! Да не се чувстваш после прецакан!

„При намаленията стоката трябва да е продавана на старата цена поне един месец. Хората трябва да могат да видят каква е била тази стара цена, каква е новата цена и съответно – какъв е процентът на намалението”, обяснява председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. И допълни, че това ясно и недвусмислено трябва да бъде посочено на етикета на съответната стока или в близост до групите стоки, за които се отнася съобщението за намаление.

Маргаритов подчерта, че „т.нар. разпродажби могат да се случат само при определени обстоятелства, които са посочени изрично в закона, а не кой когато си реши да напише: „ликвидация”, „довиждане, ще се видим пак” и т.н.”. Възможните хипотези, в които търговците имат право да обявят разпродажби, са при прекратяване на дейността на търговското предприятие, при осъществяване на строително-ремонтни дейности за повече от 30 дни или при пълна или частична разпродажба на стоковите наличности при продажба на търговския обект.

Председателят на КЗП посочи, че е важно потребителите да знаят тези обстоятелства, да обръщат внимание и да бъдат по-предпазливи. Също и да сигнализират, ако нещо не е наред. Той припомни, че и при пазаруване от намаление важат всички потребителски права, свързани с рекламациите и гаранционната отговорност на продавача за различните видове стоки.

Ако те подмамват с изкуствено изгодни оферти, сигнализирай. Санкциите за некоректни търговци при провеждането на кампании за намаление са до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *