Какви са традициите на българското евросело, нарисувани от децата?

Кукерите, варене на лютеница, сватба, оране на нива… са само част от нарисуваните бит и традиции в село Черниче. С уникална изложба ще се украси евроселото следващата събота. Тогава в селото ще има празник, юбилей. 60 години от създаването на читалището, хранилище на българщината, традициите, обичаите.

В топъл есенен ден читалището в селото, с похвалния актив и помощ на кмета Георги Стефанов, беше организиран пленер за децата в парка в Черниче. Да творят по темата „Роден край“- бит и култура в Евросело Черниче напътствия как да ползват четките и боите им даде Николай Кашев- уважаваният учител и художник, бивш кмет на село Черниче, почетен гражданин на община Симитли.

В продължение на часове двайсетина дечица твориха бита и традициите в родното село. Твори и всеки, преминал от там, с желание да остави цветна следа върху бяло платно – как вижда бита и традициите в Черниче. С уникални хрумвания се отличиха децата творци. В картините, създадени от малките художници имаше изрисувани народни носии, сватба, кукери, варене на лютеница, оране и какви ли не още моменти от бита на родния край.

Всичко сътворено от детските ръце ще бъде на изложба за празника на Народно Читалище „Гоце Делчев-1958“ в село Черниче. 60-годишнинатра на читалището ще бъде отбелязана с празнична програма на 6-ти октомври, а пленерът е част от съпътстващите събития за празника. Тъй като не всички успяха да завършат шедьоврите си, остана работа и за у дома, а награждаването ще се състои на празника на читалището следващата събота. Тогава на площада на селото ще бъде подредена изложба с всички красиви платна, сътворени от ръцете и фантазията на децата. А те, децата творци бяха учениците от всички училища в община Симитли – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“  град Симитли, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Крупник, ОбУ „Св.Паисий Хилендарски“ село Долно Осеново.

На финала, за труда им ги възнагради отец Велизар от църквата „Св.Георги“ в село Черниче.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *