Къде между Благоевград и София жилищата не стигат?

В Сапарева баня има явен недостиг на жилищна площ, а тези, които разполагат все пак с такава живеят най-натясно. Това сочат статистическите данни

Почти поравно са жилищата, според разпределението – по села и градове. Всеки четвърти гражданин живее в панелка. А всяка пета къща на село е или гредоред, или каменна зидария.

Колко просторно е у дома в кюстендилска област? Преобладаващата част от жилищата са с две и три стаи – 66.5% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири стаи – 15.1%, жилищата с пет и повече стаи – 11.1%, а едностайните са 7.3%.

В региона не е много ярко изразен проблемът с жилищна осигуреност. На село почти липсва. Проблемът „нямам жилище“ е най-често срещан в Сапарева баня, дори в Дупница не е така наболяла липсата на жилище.

Не е изненада статистическата извадка, че на село се ширят, а в града живеят на тясно. Жилищата в област Кюстендил се обитават средно в градовете средно от 1.8 лица, а в селата – 0.9. На село живеят два пъти по на широко. Като в Невестино и Трекляно има и много необитаеми, от където се формира коефициентът за простор в жилищното помещение.най на тясно живеят в Сапарева баня. По им е тясно дори и от живеещите в Дупница. Каква квадратура жилищна площ ползва сред човек? В Сапарева баня на всеки се падат по средно 42 квадрата, докато в Трекляно се ширят всеки на 170 квадратни метра.

Многоетажните панелно блокове са едва 15 на 100 от жилищните постройки. Над 70% от всички жилища в област Кюстендил се намират в едноетажни и двуетажни сгради. Общински жилища са под 2 % от общия брой.

Всеки пети живее в дом с електричество, водопровод и канализация. Има и такива, които са в жилища без всякакви удобства, нормални за съвремието. Делът им е под 1%, като 78 на 100 от неблагоустроените жилища са в селата.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *