(видео) Бабугери прогониха мечката да не прави пакости по лозята в Неврокопско

Бабугери откриха и прогониха „мечкката“ от лозята в Неврокопско, за да не прави пакости по лозовите насаждения. Това беше част от  празника край гоцеделчевското село Делчево.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и вицепрезидентър Илияна Йотова ритуално зарязаха лозята. Отец Методий от Неврокопската митрополия благослови ритуала по зарязването на лозите, а заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии Георги Шапков.

Това бе част от петнадесетото издание на традиционния за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с конкурс за най-добър производител на домашно вино и ракия, в който участваха представители от Гърция, Северна Македония и Холандия.

С много шум и пукотевици бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове.

За поддържане на веселото настроение на празника бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица и популярните в Югозападна България „Голешевски фантове“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *