Археологът-Личност на годината: Откритите находки до Покровник, не са от Скаптопара

Руините на опожарена къща, 5500 година преди Христа, е една от най-ценните находки на археолога д-р Малгожата Гребска – Кулов, която спечели  приза „Личност на годината“ https://agencia.bg/2019/10/11/полякиня-личност-на-годината-на-благ/. Това е нейната първа уникална находка още 1985 година. Проучвали праисторическо селище в Българчево.  Две години почиствали тази къща, имала изцяло запазена пещ за отопление и изпичане на хляба. „Това беше голямо преживяване. Надяваме се в бъдеще да възстановим тази къща, защото ние събрахме цял вътрешен инвентар и това е важно за всички посетители- да виждат как е изглеждала къща преди 7000 години“, казва още д-р Малгожата Гребска – Кулов.

Откритите находки край Благоевград, до Покровник, не са древното селище Скаптопара. За нея това е една вила рустика с къща за изпичане на керамика, баня, една църква. Те започнали да разкриват селище, но то влиза в рамките на сервитута. Фактът, че има доста намерени рибарски мрежи, насочва към поминъка, но мнението на колеги и нейното е, че Скаптопара трябва да се търси в северните покрайнини на Благоевград,  Талки андък, продължава посока Дъбрава. Там има солидна каменна архитектура, има крепост и надгробна могила. Също не много далече се намира тържище. Там минава е 79, там където бяха Антените. А пък от другата страна на възвишението землище на Кочериново се намира светилище на Зевс и Хера и има три големи надгробни могили. Две от тях бяха проучени от проф. Божкова намерени много богат златен инвентар. Аз потвърждавам мнение на първия археолог, който работи в музея покойната Димка Серафимова, че точно там трябва да търсим Скаптопара.

Вече една част от находките са преместени, друга част е консервирана на място. „Това си е един археологически обект, който винаги е интересен за посещение. Ще има много подробни информационни табели. Сега трябва да се направят големи пана на автомагистралата и естествено да има достъп до този обект. Аз го виждам като един голям комплекс свързан в северна посока с  една могила, а към Зелен дол има крепост, която се проучва в момента от Цветана Комитова“, добави още археологът.

Много находки има тя, всички са еднакво ценни и интересни.

А регионът за нея е изключително интересен. Балканите и България като цяло се преплитат най-различни култури още от праисторическа епоха. Но тук се намира и изключителен римски град край Рупите- Хераклея Синтика. Тя сега се надява, че ще успеят да направят проучване на ранно неолитно селище в Брежани, изключителна предварителна планировка.

Там има една постройка от римската епоха, квадребург. Има само още една такава в България, видинско и въпросът е да има достатъчно популяризиране на тези дестинации, за да могат да се посещават.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *