Откриха нов дом за арестантите на улица Свобода

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев   и началникът на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ Милан Миланов  откриха  новоизградените арестантски килии и Пробационна служба в Благоевград. Новият дом  се намира на улица „Свобода“ 1 в областния център. 37 души е персоналът, който ще работи  там.  Под звуците на гайда беше прерязана лентата и плиснато менче с вода, а преди това отец Петър Стефанов отслужи водосвет.

„Това е най – добрият арест, който съм виждал. Той отговаря на всички европейски стандарти. По- добре да даваме пари за нови арести, отколкото за глоби за нарушение на чл.3 от Европейската конвеция за защита правата на човека по който България многократно е осъждана  за унизително отношение. Личното достойнство е едно от най- важните и нека не забравяме, че в ареста има обвинени лица, които не са осъждани, но дори и да са извършили престъпление, те имат право на нормални условия“, заяви зам. министър Дечев.

Арестът е на площ от 900 квадратни метра. Сградата не е нова. Пробационната служба и арестът се помещават на третия и четвъртия етаж в сградата на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор в Благоевград.

За ремонта бяха похарчени над 1 600 000 лева. Има служебни кабинети, миялно, разливно и техническо помещение, приемна, стая за дежурните, помещение за отдих на задържаните, кухня, кабинет на командира на отделението, оръжейна, стая за началника на сектор арести, лекарски кабинет, канцелария за свиждане, стая, в която арестантите ще могат да се срещат и говорят с адвокатите си.

Изградени са пропуск, кабинети за началника на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ и за инспектор “Пробация”, склад и санитарни помещения, перално, сушилно помещение, спални помещения за задържаните лица, каре за разходки, постова кабина. Санитарни възли има в спалните помещения.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *