снимка: strelka.bg

Какво от Югозапада влиза в туристическата реклама на България догодина?

Храната и минералната вода в Неврокопско ще бъдат част визитка на България през 2019 година. Това стана ясно на петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Елитът на българския и европейския туристически бранш са в Неврокоп, съобщава strelka.bg . Два дни общините Гоце Делчев и Гърмен, в партньорство с Министерство на туризма са домакини на конгреса, темата тази година е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм”.

Сред целите на Форума е представяне на една по-малко позната в национален план, българска туристическа дестинация, каквато е Неврокопския край – общините Гоце Делчев и Гърмен. Регионът на Долината на река Места е една от промотираните от Министерство на туризма винено-кулинарни дестинации и спа маршрути, които България ще представя пред чуждестранна публика през 2019 г.

През последните години в Неврокопския край са реализирани редица мащабни проекти, финансирани с европейски средства. Има добре развита туристическа инфраструктура, с разработени десетки туристически маршрути и еко пътеки в Пирин и Родопите. В Гоце Делчев и село Делчево има туристически информационни центрове. Тук минава и международният европейски пешеходен планински маршрут Е-4, който тръгва от Португалия, минава през България и стига до Кипър. Е-4 започва от Пиренеите преминава през Алпите, Карпатите, Витоша, Верила, Рила през Попови ливади в Пирин, Славянка, Олимп, та чак до Пелопонес в Южна Гърция. Има изградена лентова и стълбова маркировка, а разгърната дължина е около 650 км.

Сред специалните гости на Форума са Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), членове на Борда на ESPA, както и представители на БСБСПА от цялата страна, собственици и мениджъри на туристически обекти и хотели от България, Гърция, Македония и други страни. Близо 100 делегата са заявили участие във Форума. Програмата на Петия конгрес на БСБСПА включва пет дискусионни панела с участието на водещи чуждестранни и български експерти, които представят опита и добрите практики на колеги от ESPA и водещи европейски СПА дестинации.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *