Празничен октомври в Симитли

Така както есента багри в цветове и нюанси природата, така е пъстроцветен и празничният календар на община Симитли за месец октомври. Традиции, църковни празници и събори, исторически паметни дати се преплитат в календара.

На 6-ти октомври 60 -годишнина отбелязва  Народно читалище „Гоце Делчев-1958“ село Черниче. Празникът на 6-ти ще започне с изложба на местни ястия в Арт-ателие „Маргарита“. Там ще бъде представена и книгата за село Черниче, написана от Борис Сандански. От 18:00 часа всички гости ще се насладят на самодейна програма с участието на самодейци от цялата община, а Павлина Теова, Гала Чивиева и Малин Домозетски ще изпълняват любими песни за всички празнуващи годишнината на читалището.

На 9-ти октомври обществеността в Симитли ще почете 106 години от освобождението на Община Симитли и Пиринска Македония от турско робство. Във вторник ще преклоним глава пред героите освободители. Мероприятието е на централния площад в град Симитли при паметника „100 години свобода”

10-ти – представяне на нова книга на Кристиян Ковачев от 14:00 часа, читалище Симитли.

В събота, на 13-ти октомври,  е традиционният събор край храма „Св. Петка” в село Тросково. Община Симитли тази година ще направи един от най- големите си празници на черквата в Тросково.

На Петковден 14-ти октомври празнува село Полена. Църквата в селото носи името на Света Петка и местните празнуват точно в деня на Светицата по църковния календар. Румяна Попова, Народни борби и мач Ветрен –Струма.

На 20-ти октомври едно от най вкусните събития в България ще се проведе в Брежани. На 20 октомври  всеки дошъл в селото може да се наслади на дълга дегустационна трапеза от традиционни ястия и ястия с кестени, изложба и богата концертна програма.

На един от най- почитаните християнски празници, честван всяка година на 26-ти октомври, храмов празник ще събере миряни в Брежани и Сенокос. На Свети Димитър са наречени две от най-старите църкви в симитлийска община.

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *