Безопасно ли е да изтеглите кредит? Кога не трябва да взимате заем?

В трудни ситуации, които изискват спешни финансови мерки, е много важно да се разбере кое решение ще бъде най-оптимално, изгодно и безопасно. Ако спешно имате нужда от пари, най-добрият вариант, разбира се, са вашите собствени спестявания – но не всеки ги има. Не всеки може да взема назаем от приятели – особено ако сумата е голяма. Затова много хора се обръщат към микрокредити – това са по-малки заеми, които се издават за кратък период от 7 до 20 дни. Особеността на микрокредитите е, че това са краткосрочни заеми – следователно лихвеният процент по тях се изчислява не месечно, както в банките, а за всеки ден от ползването на кредита.

Безопасно ли е?

Днес, когато новините в медиите и социалните мрежи са пълни с истории за огромни лихвени проценти по микрокредити и беззаконието на колекционерите, мнозина се чудят колко безопасно е да се вземат такива заеми. Всъщност безопасността на срочните заеми зависи, първо от фирмата, където е издаден заемът, и второ от поведението на самия кредитополучател.

Фирмите трябва да предоставят пълна информация за лихвения процент на клиента преди кандидатстване за заем – условията трябва да бъдат абсолютно прозрачни и разбираеми за всички. При този вид кредит няма голямо увеличение на лихвата. Единствената възможност, когато е възможно начисляването на увеличена лихва, е ако заемът е просрочен. Клиентът, обаче може да избегне това, като удължи срока на кредита – за това е достатъчно само да депозира сумата на начислените лихви за текущия ден. Тогава няма да има глоби и спокойно ще платите заема, когато можете.

За фирмите е важно клиентите им да изплащат заемите в срок и да спазват договорените условия. При евентуален проблем, служителите във тези фирми предпочитат винаги да се срещат с клиентите си и да се опитат да разрешат възникналия проблем без да се стига до  съдебен ред. Поради тази причина клиентите са спокойни и не се страхуват да се свържат с фирмата когато е необходимо.

Съществува и така нареченото дългово робство. Този термин се използва от тези, които не са изчислили силите си, когато кандидатстват за един или няколко заема и впоследствие не могат да ги изплатят дълго време. За да избегнете подобна ситуация, трябва трезво да прецените възможностите си, когато кандидатствате за заеми.

Когато не трябва да взимате заем?

Нуждаете се от сума, която надвишава максималния размер на вашите доходи и сте сигурни, че ще се наложи да кандидатствате за още няколко заема.

Признавате или сте почти сигурни, че няма да можете да върнете заема навреме.

Вече имате непогасени заеми, за които давате повече от половината от вашата заплата.

Източник: https://creditportal24.com/bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *