Тайните на вкусното ястие с телешко месо

Готвенето на телешко месо е истинско предизвикателство за домакинята. Но достатъчно е да знаете само няколко тайни, за да направите говеждото перфектно във всяко ястие. Дори и ако то преди това е било съхранявано във фризера.

Изберете правилното месо

Парчетата не трябва да са малки. Обикновено готовият гулаш, продаван на пазара, се нарязва от различни части на трупа. Плътността на парчетата е различна и сред тях ще срещнете малки кости и частици от вени.

Купете говеждо на цели парчета, за да сте сигурни в еднородността на месото.

За приготвяне на пържоли изберете само младо телешко, защото се отличава с ниско съдържание на мазнини.

Как да варим и пържим телешкото

Ако планирате да сварите месото, направете го с цялото парче. Просто го поставете във вряща вода, протеинът на повърхността моментално ще се свие и ще задържи соковете вътре.

За пържене също не е нужно да режете месото на малки парчета. Идеалната дебелина на пържолите е най-малко два сантиметра и половина. Ако планирате да задушите филийките, нарежете ги на пръчки с дебелина от три до четири сантиметра.

Когато режете, се уверете, че ножът преминава през месните влакна. Тези разфасовки бързо ще се „запечатат“ при пържене и месото ще остане сочно.

Пържете бързо

Пърженето трябва да се осъществява в горещ тиган в минимално количество растително масло. То самото си произвежда мазнина, така че парчетата не полепват по тигана.

Пържолите се пържат по една и половина до две минути от всяка страна, след което се запичат във фурната за пет до петнадесет минути.

Яхнията също трябва да се пържи прецизно. Грешка е да изсипете телешкото на куп в тигана и да изчакате, докато се запържи. В този случай то започва да се задушава веднага щом тиганът се нагрее и целият сок се губи, тъй като резените нямат време да се затворят.

Пържете парчетата на малки порции, така че да не покриват дъното на тигана. Запържена част, прехвърлете в тенджера, след това запържете останалата част. Това ще ги направи всички меки и сочни отвътре.

Източник: https://vsichki-recepti.com

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *