Най-достъпната държавна администрация е в Благоевград

Фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) оповести резултатите от ежегодното си проучване Рейтинг на активната прозрачност. Областна администрация Благоевград оглавява класацията сред всички областни администрации на територията на Р България.  С изпълнение на 87,8 % от критериите на фондация „Програма достъп до информация“ Областна администрация Благоевград е на първо място сред 28-те областни администрации в страната и на 19-то място от всички 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

Отбелязва се положителен тренд за Областна администрация Благоевград в проучването спрямо предходната година по отношение на изпълняване на задълженията по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, както и в отговорите на заявления за достъп по електронен път.

Нивото на прозрачност през 2023 г. е оценявано с точки по 108 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет; 94 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет; и 118 индикатора за общините.

Община Банско е отличник със 100 % изпълнение на критериите и единствената община в област Благоевград, която изпреварва Областна администрация в рейтинга.

Първото място на Областна администрация Благоевград показва добрата работа на институцията, предоставяща качествено административно обслужване, прозрачност на дейността, активно публикуване на информация в Интернет и организиране и поддържане на отлично ниво на услугите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *